• SNABB OCH KOSTNADSFRI FRAKT
  • KUNDSERVICE, VARDAGAR 9-16
  • FULL RETURRÄTT PÅ ALLA VAROR
  • BRA KUNDOMDÖMEN

Silkets härkomst

Silkesproduktion kan spåras tillbaka så långt som 3000 år före kristi födelse. Lady Hsi-Ling-Shih – hustru till den legendomspunne gule kejsaren – lade grunden för den globala silkesproduktionen, och i mer än 2000 år hölls processen hemlig.

Ekonomiskt fokus

Silke var länge något som bara kejsaren och hans närstående fick använda, men gradvis började silket att spridas bland folket och materialet blev snabbt en viktig inkomstkälla för kinesisk ekonomi. Bönderna kunde betala skatt antingen i korn eller silke. Under Han dynastin var silke så utbrett och viktigt för landets ekonomi att det började användas som valuta.

Antik handelsvara

Den 8000 km långa sidenvägen som sträckte sig genom Central- och sydasien fick ett uppsving omkring år 200 då de romerska kejsarna började ta med sig silkesgåvor hem från Kina.

Det började i Rom

Till en början var det bara de främsta familjerna i Rom som hade råd att importera silke. Dock så dröjde det inte länge förrän det började spridas bland vanligt folk. Det sägs att silket blev så viktigt för romarriket att hela imperiets ekonomi gick runt tack vare handeln med sidentextilier. Den romerska senaten fick flera gånger införa förbud mot att använda silke eftersom den enorma importen minskade värdet på guld.