• SNABB OCH KOSTNADSFRI FRAKT
  • KUNDSERVICE, VARDAGAR 9-16
  • FULL RETURRÄTT PÅ ALLA VAROR
  • BRA KUNDOMDÖMEN

Vanliga frågor och svar

På den här sidan besvarar vi frågor som ofta ställs av våra kunder. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du varmt välkommen att ringa eller skriva till oss.

Kan jag tvätta mitt sidentäcke och sidenkudde?

Siden är mycket resistent mot bakterier. Därför behöver du inte tvätta sidentextilier lika ofta som textilier av annat material. Vädra dem luftigt en gång i månaden istället, på en sval och skuggig plats. Har du råkat spilla något på täcket som inte försvinner direkt kan du antingen tvätta våra täcken och kuddar för hand eller i maskin. Du bör dock undvika helt att använda ett tvättmedel med enzymer. Läs mer om vård av sidenprodukter här.

Hur tvättar jag mina sängkläder av siden?

Det går bra att tvätta dina sidentextilier för hand eller i maskin, gärna fintvätt och max 30 grader. Eftersom silke inte tål enzymer är det viktigt att du använder ett speciellt tvättmedel som t.ex. Tenestar. Har du en tvättmaskin av äldre modell kan det finnas rester av sköljmedel i slangarna. Sköljmedel innehåller ofta enzymer så tvätta helst för hand om du haft din tvättmaskin i mer än 3 år. Läs mer om vård av sidenprodukter här.

Hur många varv/min ska tvättmaskinen ha när man tvättar siden?

Välj lägsta möjliga varv/min när du tvättar siden. Om din tvättmaskin har ett sidenprogram så väljer programmet automatiskt ett lägre antal varv/min.

Vid maskintvätt, bör sidentextilier tvättas i en tvättpåse för att skona fibrerna?

Det är en mycket god idé att använda tvättpåse när du tvättar siden. På så vis skyddar du materialet från slitage och ser till att det håller sig fint och fräscht länge.

Kan jag torktumla siden?

Torktumla aldrig dina sidentextilier. Häng istället upp dem på torklina. Undvik dock direkt solsken. Det kan skada silkesfibrerna. Läs mer om tvätt och vård av silke här.

När bör jag välja ett sommartäcke?

Blir du ofta väldigt varm om natten kan det vara en bra idé att byta till ett sommartäcke. Våra sommartäcken är svalare än våra andra täcken och dessutom är siden ett naturligt temperaturreglerande material. Svettas du mycket om natten kan det också vara en fördel att sova med ett sidentäcke som absorberar och transporterar bort fukt effektivt. Till skillnad från vanliga täcken, behöver du inte längre vakna upp på morgonen med ett vått täcke. Läs mer om val av sidentäcke här.

Har ni året-runt täcken?

Bortsett från våra sommartäcken innehåller alla våra sidentäcken 370 g silke per m2. Silkeland har sålt sidentäcken i många år och vår erfarenhet säger att den här mängden silke passar de flesta. Vi har helt enkelt valt att inte kalla våra täcken för året-runt täcken. Läs mer om val av sidentäcke här.

Är ett sidentäcke tillräckligt varmt?

Ett sidentäcke känns ljuvligt varmt för de flesta. Vill du sova lätt men varmt och undvika tunga vinterfiltar kommer du att trivas under ett mjukt och fjäderlätt sidentäcke. Skulle täcket mot förmodan inte leva upp till dina förväntningar erbjuder vi 60 dagars returrätt med betalt porto. Läs mer om våra returvillkor på den här sidan.

Hur mycket väger täckena?

Alla våra sidentäcken innehåller 370g silke per m2. Sen tillkommer vikten av yttertyget. I ett enkelt sidentäcke med yttertyg av bomull väger tyget ca 900g och i ett enkelt sidentäcke med yttertyg av siden väger tyget ca 600g.
Ett enkelt sidentäcke med yttertyg av bomull väger ca 1930g.
Ett enkelt sidentäcke med yttertyg av siden väger ca 1630g.
Ett dubbelt sidentäcke med yttertyg av bomull väger ca 2790g.
Ett dubbelt sidentäcke med yttertyg av siden väger ca 2370g.

Vad är skillnaden mellan yttertyg av bomull och yttertyg av siden?

I ett traditionellt duntäcke sys dunet in i yttertyget. Tyget sveper alltså om dunen och håller formen på täcket. Våra täcken innehåller istället långfibrigt mullbärssilke och har ett yttertyg som är tillverkat av antingen bomull eller siden. Läs mer om val av sidentäcke här.

Ska jag använda sängkläder om mitt täcke har ett yttertyg av siden?

Som med de flesta andra täcken är det en god idé att använda sängkläder för att skydda ditt sidentäcke från slitage. Läs svaret på föregående fråga för att förstå vad ett yttertyg av siden är.

Stämmer det att siden skapar en allergivänlig sovmiljö?

Kvalster trivs inte i siden och det är ofta som astmatiker och allergiker reagerar på kvalster. Därför är det en bra idé att sova med ett sidentäcke istället för ett vanligt duntäcke. Även om du använder ett påslakan av bomull tillsammans med ditt sidentäcke så kommer du ändå att kunna njuta av en allergivänlig sovmiljö. På den här sidan kan du läsa mer om siden och allergier.

Är produkterna från Tenestar parfymerade?

Våra Tenestar sköljmedel är utan parfym.

Används det kemiska komponenter i produkterna?

Alla våra produkter är STANDARD 100 by OEKO-TEX® certifierade. Detta betyder att det varken används blekmedel eller andra kemiska produkter vid framställningen.

Var finns det enzymer som sidentextilier inte tål?

Utöver de enzymer som finns i vanligt sköljmedel kan du också råka på enzymer i vissa krämer, som t.ex. fotsalva. För att ta vara på hållbarheten i dina sidentextilier är det en god idé att inte använda produkter som innehåller enzymer.

Känns ett sidentäcke tungt?

Om du för närvarande sover med ett vanligt täcke kommer du att uppleva att ditt nya sidentäcke känns väldigt lätt i jämförelse. Denna lätthet gör att täcket omfamnar kroppen på ett fantastiskt skönt sätt.

Har Silkeland en butik?

Nej, dessvärre har vi i nuläget ingen fysisk butik. Har du aldrig sovit i siden förstår vi att det kan kännas svårt att välja rätt täcke. Därför har vi valt att erbjuda gratis returrätt. Se mer om våra villkor för returer här.

Hur returnerar jag en produkt?

För att skicka tillbaka en vara kan du antingen ringa till oss eller skicka en e-post till info@silkeland.dk. Efteråt skickar vår kundtjänst en retursedel som du helt enkelt klistrar på paketet innan du skickar tillbaka det till oss. Så fort vår lageravdelning har tagit emot paketet får du pengarna tillbaka.

Hur snabbt får jag pengarna tillbaka efter att ha returnerat en vara?

Vi gör en återbetalning samma dag som vi mottagit den returnerade varan. På grund av bankernas behandlingstider kan det eventuellt ta ett par dagar innan du ser pengarna på kontot. Vid återbetalning till Mastercard kan det längre tid än så. Detta beror på de villkor som fastställts av Mastercard. Om vi har återbetalat en vara men du fortfarande inte kan se beloppet på ditt bankkonto rekommenderar vi att du tar kontakt med din bank för mer information.

Kan jag returnera en vara kostnadsfritt?

Det kostar ingenting att returnera en vara. Det enda du behöver göra är att ringa eller skriva till oss så skickar vi en retursedel utan kostnad som du klistrar fast på paketet.

Hur snabbt skickar ni varorna?

Beställer du en vara innan kl 12 en vardag skickar vi den alltid samma dag. Beställningar efter kl 12 skickas följande dag eller närmaste vardag.